pondělí 21. října 2013

TEPLO UKRÝVAJ‘ V TERMIXU

Všichni stejně zakončíme den v Termixu. Asi tak by mohla končit kniha Buzíčci, kterou napsal mladý autor Jan Folný. Pokud jste na knihu narazili šmejděním v knihkupectví a její název vás pobouřil, pak doporučuji sáhnout po věčné klasice jako je Jana Eyrová či Pýcha a předsudek, protože po přečtení by váš obličej mohl zůstat navždy červený. Pokud vás však na druhou stranu uchvátil a omráčily vás polibky na obálce, nezbývá než si ji koupit a přelouskat do poslední stránky. Čeká na vás spousta zadků a slohových útvarů, mimo jiné.

Jan Folný vytvořil 10 povídek, u kterých si čtenář uvědomí, že každý člověk bez ohledu na orientaci či barvu pleti má problémy, které musí řešit. Ať už je to rasismus, nemoc či zlomené srdce. Každá kapitola je napsána jiným slohovým útvarem a i když zapadá do určitého sledu událostí, je vždy něčím výjimečná.

Jedna z kapitol je o bývalém pornoherci, který si začne psát blog se slovy „Budu jako Carrie ze Sexu ve městě. Jen bude ten blog teplej a úplně bombovej.“ Řeší na něm své problémy s ostatními buzíčky z Prahy a okolí. Vyřeší však vůbec něco konkrétního? A co další kapitola o tom jak se ti dva sejdou při čekání na metro? Bude něco, či se rozejdou, protože má přeci jen dvě ruce? Jak dopadne vztah těch dvou, co se popotahovali na letišti o poslední bonboniéru? A skončí nakonec opravdu všichni v Termixu?


Doporučuji si tuto knihu přečíst už jen z čisté zvědavosti. Není to jen o teplých věcech, jak by to nazval jeden z postav Michal, ale o pravidlech, které o vztazích platí obecně a nejen ve vztazích, ale i v životě. Samozřejmě nechci škatulkovat, ale tuto publikaci bych doporučila především slečnám, ženám mladým paním a buzíčkům, jelikož po zmínění před mým partnerem a přáteli z mužského kruhu že čtu tuto knihu, jsem jen sklidila připomínky tytu „To jako vážně čteš“ nebo „To opravdu někdo napsal jo?“. Po bližším prozkoumání jsem zjistila, že by nečetli žádnou takto zaměřenou knihu a opravdu nechci všechny házet do jednoho pytle, možná se jen nestýkám s těmi správně zaměřenými chlapci =). Tudíž všichni koho zajímají osudy hrdinů z povídkové knihy Jana Folného šupem do knihkupectví a koupit si ji.

 Narodil se v Karlových Varech. Vystudoval Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Povoláním učitel českého a ruského jazyka, aktuálně vyhořelý. Autor knihy Od sebe / k sobě (LePress 2010), „nejlepší bisexuální novely Prahy 6 o Irsku všech dob“, v níž zúročil své zkušenosti a zážitky z tříletého pobytu v Irsku. V současnosti žije a pracuje v Londýně.






UKÁZKA Z KNIHY



Knihu vydalo vydavatelství Host a na recenzi poskytlo knihkupectví Martinus. Děkuji.

2 komentáře: