čtvrtek 28. března 2013

Recenze - Vítězství poražených


Zkrachovali jste, žena vás opustila, syn, o kterém si myslíte že je váš váš není a celé se vám to zdá na houby, tak se prostě rozhodnete, že narazíte autem do něčeho tvrdého a už vás nikdo neprobere. Takovéto myšlenky měl hlavní hrdina 10. románu autorky Jitky Henrykové Vítězství poražených předtím, než mu došlo, co dělá, ale už to bohužel nešlo zastavit.



Po nárazu však nezemřel, i když se to tak na první pohled může zdát. Krásné až omamné světlo, které Eliu zve k sobě a klid který nachází je něco, co přeci na zemi nemůžete zažít. Z tohoto skvělého pocitu našeho hrdinu však vytrhne jeho ošetřovatel a později kamarád, který nejenže o světlu chce vyprávět, ale dokonce se světlem spolupracuje.

Elia je však stále bez firmy a bez ženy. Ve společnosti kde pracoval, měl zaměstnané jen samé sirotky z místního dětského domova, kteří vyrostli a nemají kam jít. Kdo se o ně postará, když je teď mrzák? Naneštěstí mu do života vstoupí další dva "sirotci" a Elia se musí smířit s tím, že jeho poselství na tomto světě ještě neskončilo.

JITKA HENRYKOVÁ


Autorka studovala filmovou dramaturgii v Praze, pracovala nějaký čas jako dramaturg, psala divadelní a rozhlasové hry později romány s útočným humorem zaměřené proti diktaruře, proti materialismu, násilí a válce. Patřila k tak zvaným „šuplatovým“ autorům. Jediné honoráře byly výslechy. Teprve od roku 1965 mohla díky politické oblevě začít vydávat. Její hry vysílal pražský, bavorský a hamburský rozhlas. Po sovětské okupaci emigrovala do Švýcarska, nejdřív do Curychu, potom do Lugána. Tam zjistila, že má schopnost léčit energií a otevřela si bio-energetickou praxi. Napsala devět románů.

Vítězství poražených

Hrdina románu Elia, přišel o firmu a po těžké autonehodě, leží v nemocnici. Zde se setká s psychoterapeutkou, jež se ho pokusí uvést do hypnotického stavu. Další průběh událostí překvapí všechny aktéry....


Knihu mi na recenzi poskytlo knihkupectví Martinus.cz . Děkuji


Žádné komentáře:

Okomentovat