pondělí 13. května 2013

Ostrov Antrax - Nelson DeMille

"Tři mohou mít tajemství, pokud jsou dva z nich mrtví"

Benjamin Franklin 

Pokud knihu otevřete, bouchne vás do očí přesně tato citace. Citát o tajemství a dvou mrtvých. A věřte, že tam není jen tak. Celá kniha je totiž opředena tajemstvím okolo ostrova, kterého by jste si jen tak nevšimli a přeci tam je. Píše o něm jen místní plátek a nikdo přesně neví, o co lidem na něm vlastně jde. 


Postřelili ho. Skoro tedy zastřelili a přesto tu s námi je celých 590 stránek. Kdo? Přeci detektiv John Corey. Usídlil se na zdravotní dovolené v sídle svého strýce na Long Islandu. Skvělé nic nedělání, ale přeruší místní šerif  Sylvester Maxwell, který ho požádá o pomoc při vyšetřování dvojnásobné vraždy v jindy tak až nudném městečku. A je to tu, dva mrtví, ale kdo je ten třetí, který má tajemství pro kterého museli, ti dva nebožáci zemřít?

Oba mrtví pracovali jako vědci na blízkém ostrově Plum Islandu, kde se snažili vyrobit protilátky na nemoci zvířat. Místní plátek o ničem jiném nepíše a místní si dokonce myslí, že na ostrově vyrábějí biologické zbraně.Domněnku začíná potvrzovat i skupina vyšetřovatelů ve které se mihne agent FBI i CIA.

John však znal oběti osobně a snaží se přijít na to, o co opravdu šlo. Byli Tom a Judy Gordonovi opravdu ti milý a přátelští známí, kteří dělali ti nejlepší steaky v okolí, pašeráci či vrazi? A hrozí světu biologická zkáza, či jde jen o obchod s drogami, který bohužel nevyšel? Přečtěte si tuto super detektivku a dozvíte se odpovědi. :)



OSTROV ANTRAX

Skvělá, čtivá a parádní detektivka, která člověka chytne a nepustí. Není divu, že byla nejprodávanější knihou v USA celých pět týdnů. John Corey je sice často nepříjemný na kolegy, ale ví proč a když jde do tuhého a člověku věří nebojí se podělit o své poznatky při řešení případu, které jiní nevidí. Jen kvůli osudu jeho postavy nebudete chtít se čtením přestat a copak my víme, zda se vůbec dostane na poslední stránku živý ? :) :)
A víte, že ostrov Plum Island opravdu existuje? A opravdu se zde hledají protilátky na různé zvířecí nemoci.



Nelson DeMille



Podobně jako jeho literární vzor Ernest Hemingway odjakživa toužil po dobrodružství. V roce 1966 byl odveden k pěchotě a povolán do Vietnamu, kde začal svou spisovatelskou dráhu doposud nevydanými deníky, v nichž popisuje svě válečné zkušenosti a postřehy. Když svlékl vojenskou uniformu, vyměnil své sny o kariéře žoldáka za psaní detektivních románů. Jeho romány se překládají do řady jazyků včetně češtiny a některé se staly předlohou divácky velice úspěšných filmů.



Za tuto knihu bych chtěla poděkovat Kniha Zlín

Žádné komentáře:

Okomentovat