neděle 21. července 2013

Světlé dny


Až zase půjdu kolem nějaké zarostlé zahrady, kolotočářů, cirkusáků a boudybudky, co v ní někdo přebývá, nebudu si myslet to, co jsem si myslela před přečtením knihy Světlé dny. Nebudu mít předsudky, ale budu vzpomínat na skvělý příběh o Aje a Siri, o Ajině mamince Évi a cirkusákovi Zigim, také o Karlovi a jeho rodičích a o všech ostatních protože mi navždy zůstanou v srdci.

Na těch pár stránkách knihy autorka popisuje dětství děvčátek v malém německém městě, kde na ně z výlohy obchodu s obuví směje Karl na propagačním plakátku. Vše plyne spokojeným krásným životem, nikdo nikam nepospíchá a makové květy se červenají u cesty. Na třech lípách v zahradě se smějí děti, které jakoby tam zapomínaly na smutek a trápení a které v tajemné zahradě, kde je vše možné prožívají kouzelné dětství a i po letech zůstávají přáteli v tom jejich uzavřeném trojúhelníku. Je zde cítit vůně čerstvě  upečeného pečiva, kudrlinky písmenek, cinkání skleněných kuliček o okenní rámy a zvuk kladiva na okapu když se blíží zima. Nic co by koho trápilo. Jenže zdání může klamat.

Zigi který přijede za Ajou a Évi jen jednou do roka, Kárl, jehož bratr nastoupil jednou do neznámého auta a už se nenašel, tvář spálena žehličkou a okenice domu, která se neotvírají.

Běžný pozorovatel by řekl dokonalé dětství v ráji, když se však podíváte blíže, přátelství jde ruku v ruce se zradou, láska si podává ruku se lží a vše je převázané růžovou mašlí dnů minulých. Takové jsou Světlé dny.


Zsuzsa Bánková 

(nar. 1965) se narodila ve Frankfurtu nad Mohanem maďarským uprchlíkům z roku 1956. Vyrostla v bilingvním prostředí, pracovala nejprve v knihkupectví a pak studovala žurnalistiku, politologii a literaturu v Mohuči a ve Washingtonu. Po skončení studia pracovala jako ekonomická redaktorka. Od roku 2000 se plně věnuje literární tvorbě. Ve frankfurtském nakladatelství S. Fischer dosud vydala tři knihy:
román Plavec (2002; česky Větrné mlýny 2005) knihu povídek Nejparnější léto (2005) román Světlé dny (2011).


Ukázka z knihy Světlé dny



Poděkování patří nakladatelství
,
které propůjčilo knihu na recenzi. Děkuji !




Žádné komentáře:

Okomentovat